Tartrul reprezintă o afecțiune a dinților care se formează în timp, prin depunerea bacteriilor între dinti și sub linia gingiei. Placa bacteriană este primul pas spre formarea tartrului și poate fi îndepărtată prin igiena orală adecvată, dar nu complet. Tartrul poate cauza probleme serioase de sănătate bucală, cum ar fi inflamații ale gingiilor, apariția cariilor și dureri dentare. În cazuri extreme, tartrul poate avea consecințe grave asupra sănătății generale, fiind asociat cu afecțiuni precum boli ale inimii, diabet și artrită.

Pentru a evita urgentele stomatologice și a menține o sănătate orală optimă, este recomandat să nu amâni procedura de detartraj atunci când ai semne precum gingii inflamate și sângerare, miros neplăcut al gurii sau zone aspre și ingalbenite pe dinti. Detartrajul poate fi realizat cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete, care emite ultrasunete pentru a disloca tartrul de pe suprafața dintilor. Acesta este apoi îndepartat cu un jet de apa pentru a preveni supraincalzirea dintelui și afectarea pulpei dentare. Este important să vizitezi medicul stomatolog de două ori pe an pentru a-ți menține dinții curați și sănătoși.

Un procedeu de indepartare a tartrului este utilizarea aparatelor cu ultrasunete, aceste aparate functioneaza pe baza unor ultrasunete emise care au rolul de a disloca tartul de pe suprafara dintilor, acesta urmand sa fie indepartat cu ajutorul unui jet de apa, care are de asemenea rolul de a impiedica supraincalzirea dintelui si afectarea pulpei dentare.

Cand stii ca ai nevoie de detartraj si cum sa eviti unele urgente stomatologice?

Daca ai gingiile inflamate si sangereaza, nu reusesti sa scapi de mirosul neplacut al gurii sau simti pe dinti zone aspre si usor ingalbenite inseamna ca ai de-a face cu tartrul.  Acestea sunt semnele ca e timpul sa te programezi la o sedinta de detartraj profesionist.
 
Este bine sa nu amani aceasta procedura pentru ca tartrul poate provoca probleme serioase de sanatate.  Dar hai sa o luam cu inceputul.

Ce este tartrul, de fapt?

Poti sa il consideri o afectiune a dintilor care se formeaza in timp. Intalnirea dintre mancare si saliva creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea si depunerea bacteriilor. Acestea se pot depune pe dinti si gingii, dar cel mai des se depun pe marginea gingiilor.
 
Primul pas spre formarea tartrului este placa bacteriana. Stratul incolor de bacterii, despre care am scris mai sus, se depune intre dinti si sub linia gingiei formand ceea ce numim placa bacteriana. Aceasta nu prezinta pericol mare pentru dantura si poate fi eliminata printr-un periaj regulat si bine facut. Insa, cu tot cu o igiena orala adecvata, nu ai cum sa o elimini in totalitate. In timp, aceste depozite se calcifiaza formand tartrul.
 
Exista alimente care favorizeaza formarea placii bacteriene, asa ca iti recomandam sa eviti cat de mult alimentele ce contin carbohidrati si mult zahar.
 
Interventia de albire , presupune acoperirea gingiilor cu strat polimeric de protectie, acoperirea dintilor cu peroxid de hidrogen, substanta esentiala in procesul de albire si folosirea dispozitivului laser. Intregul proces este nedureros si nu produce disconfort major pacientului.
 

Cum stii ca ai tartru?

Daca prezinti unul din urmatoarele semne este foarte posibil sa ai tartru:
– ai gingiile inflamate
– suferi de sangerari gingivale
– respiratie urat mirositoare
– oricat ai peria, simti ca dintii nu sunt curati
– simti zone aspre cand atingi dintii cu limba
– te feresti sa zambesti
– eviti periajul din cauza durerilor gingivale
 
Spre deosebire de placa bacteriana care este o pelicula incolora de bacterii, tartrul este o constructie minerala usor de vazut. Il simti in gura ca pe o prezenta dura care nu dispare la periaj.
 
Tartrul vine si cu un aspect inestetic, iar asta iti poate provoca jena si poate duce la scaderea stimei de sine. La poze nu zambesti „cu toti dintii” si te feresti sa vorbesti prea aproape de cineva din cauza mirosului neplacut. Cand ai ajuns in acest punct inseamna ca e timpul sa apelezi la detartraj ca sa poti rade cu toata inima si cu toti dintii.
 
Insa problemele nu se opresc aici. Aperenta inestetic este doar un aspect al tartrului. Acesta poate crea probleme de sanatate.

De ce e asa periculos tartrul?

Daca vei ignora semnele de mai sus si vei amana vizita la stomatolog, tartrul va continua sa se depuna si iti va crea probleme de sanatate din ce in ce mai grave.
 
Spuneam ca tartrul se depune chiar la baza gingiilor, insa, de multe ori, se ascunde si sub gingii. Acestea se inflameaza, sangereaza si, netratat corespunzator, duce la boli ale gingiilor precum gingivita sau parodontita.
 
Cariile sunt o alta complicatie creata de tartru, iar durerea de dinti e una din cele mai greu de suportat dureri. Daca nu ai trecut prin asta pana acum, crede-ne pe cuvant. De asemenea, acest strat calcifiat poate duce chiar la pierderea dintilor.
 
Insa asta nu e tot! Problemele create de tartru nu se opresc doar la cele de la nivel bucal. In cazuri extreme, inflamarea gingiilor (provocate de tartru) poate duce la boli grave precum boli ale inimii, diabet sau artrita. Oamenii de stiinta au descoperit legaturi intre bolile parodontale si aceste afectiuni. Explicatia este ca bacteriile orale pot ajunge in fluxul sanguin si pot leza organe importante.
 
Dupa cum vezi, nu e de glumit cu aceasta afectiune, de aceea este recomadata vizita la medicul stomatolog de doua ori pe an.
Daca ai ajuns pana aici si ai decis ca e timpul sa vii la detartraj, insa ti-e teama de procedura, vrem sa te asiguram din capul locului ca detartrajul nu mai este o procedura chinuitoare.

Poti sa indepartezi tartrul singur, acasa?

Daca vei cauta pe internet vei gasi tot felul de titluri care mai de care mai ademenitoare si tot felul de metode, traditionale sau mai putin traditionale, pe care sa le folosesti singur pentru a indeparta tartrul.
 
Adevarul este ca niciuna nu te va ajuta. Ca sa ramai cu dintii perfect curati si sanatosi, ai nevoie sa apelezi la un profesionist pentru a indeparta tartrul.
 
Desigur, poti incerca acasa una din metodele care te tenteaza. Cel mai bun lucru care ti se poate intampla este…sa nu se intample nimic. Adica sa nu aiba efect si sa nu indeparteze tartrul. Cel mai rau ar fi sa il indeparteze cu tot cu smaltul dintilor sau sa iti lezeze gingiile si nu ai vrea asta.
 
In timp ce unii stomatologi inca se bazeaza pe instrumente manuale pentru a razui tartrul, detartrajul manual fiind mai putin eficient, cabinetele stomatologice moderne folosesc astazi instrumente cu ultrasunete pentru o precizie maxima, indepartare eficienta si, in general, un confort mai bun al pacientului.

La EB Dent folosim un aparat special care indeparteaza tartrul fara a afecta dintii si fara a fi dureros.
Detartraj relaxat datorita aparatului cu ultrasunete

La EB Dent folosim aparatul cu ultrasunete Woodpecker pentru a indeparta complet tartrul de pe dinti si de sub gingii. Avantajul unui aparat cu ultrasunete este ca procesul este rapid, nu afecteaza smaltul dintilor si nu produce dureri.
 

  •  Aceasta metoda de curatare este usor de suportat inclusiv de catre cei care sufera de parodontita.

 

  • Se pot curata cu usurinta bacteriile din spatiile adanci, spatii care sunt inaccesibile instrumentelor traditionale. Acest aparat este eficient datorita vibratiilor create de ultrasunete si care disloca tartrul si din spatiile greu accesibile.

 

  • Aparatul cu ultrasunete este mai rapid decat cel manual datorita lichidului de racire care se foloseste in timpul procedurii de detartraj si care ajuta la spargerea placii si a tartrului.

 

  • Vei avea dintii impecabili deoarece nu vei mai ramane cu pete pe dinti cauzate de tartrul depus (si inlaturat)

Titlu: Cand stii ca ai nevoie de detartraj si cum sa eviti unele urgente stomatologice?

Unul dintre semnele clare ale necesitatii unui detartraj este gingiile inflamate si sangerarea acestora. De asemenea, mirosul neplacut al gurii si prezenta zonelor aspre si ingalbenite pe dinti pot indica acumularea de tartru. Pentru a evita urgentele stomatologice, este important sa nu amani procedura de detartraj, deoarece tartrul poate provoca probleme serioase de sanatate bucala.

Titlu: Ce este tartrul, de fapt?

Tartrul este o afectiune a dintilor care se formeaza treptat in timp. Placa bacteriana reprezinta primul pas spre formarea tartrului si consta in depunerea bacteriilor intre dinti si sub linia gingiei. Aceasta placa poate fi indepartata prin igiena orala adecvata, dar nu complet. In timp, depozitele se calcifiaza si formeaza tartrul. Alimentele bogate in carbohidrati si zahar favorizeaza formarea placii bacteriene.

Titlu: De ce e asa periculos tartrul?

Tartrul poate crea probleme serioase de sanatate bucala daca nu este tratat corespunzator. Depunerea tartrului la baza gingiilor poate duce la inflamarea acestora si la aparitia unor afectiuni gingivale precum gingivita sau parodontita. De asemenea, tartrul poate cauza carii si durere dentara, putand chiar duce la pierderea dintilor. In cazuri extreme, inflamarea gingiilor provocata de tartru poate avea consecinte grave asupra sanatatii generale, fiind asociata cu boli ale inimii, diabet si artrita.

4 thoughts on “Detartrajul dentar

  1. Am descoperit multe lucruri noi citind acest articol despre mierea de albine. Nu stiam ca exista atat de multe beneficii pentru sanatate asociate consumului de miere sau ca aceasta poate fi folosita si in ingrijirea pielii. Articolul m-a convins sa incerc sa introduc mai multa miere in dieta mea si sa profit de proprietatile sale benefice.

  2. Articolul este foarte interesant si ofera informatii utile despre beneficiile mierii de albine. Mi-a placut faptul ca au fost prezentate diferite tipuri de miere si modul in care aceasta poate fi folosita in diverse scopuri. De asemenea, informatiile despre procesul de obtinere a mierii au fost foarte bine explicate.

  3. Imi place ca autorul a inclus avantajele si dezavantajele fiecarui tip de masina agricola prezentata, ajutandu-i pe cititori sa isi faca o idee clara despre ce ar fi mai potrivit pentru nevoile lor specifice. De asemenea, informatiile practice oferite in articol sunt extrem de utile pentru cei care sunt interesati sa achizitioneze o astfel de masina.

  4. Articolul este foarte informativ si detaliat, oferind cititorilor o imagine clara asupra diferitelor tipuri de masini agricole disponibile pe piata. Autorul abordeaza subiectul intr-un mod accesibil si usor de inteles, facandu-l util atat pentru fermierii experimentati, cat si pentru cei care sunt la inceput de drum in domeniul agriculturii.

Comments are closed.